digestor-vareni-bez-zapachu

Pokud vám po vaření zůstává v kuchyni zápach z jídla, zřejmě nesprávně používáte digestoř nebo jste si koupili nekvalitní typ. V tom nejhorším případě nemáte dokonce žádný odsavač par.

Správný výběr a instalace digestoře zabrání nežádoucímu zápachu během vaření. Poradíme vám, jak vybrat digestoř do bytu, jaké existují typy digestoří, na co se při nákupu zaměřit a jaké jsou nejoblíbenější designy.

Dva základní typy digestoří

Základní dělení digestoří je podle způsobu odsávání. Ten dělí digestoře na odtahové a recirkulační. U odtahových digestoří je vzduch odváděn ven z místnosti, zatímco recirkulační nepotřebují žádné potrubí a vzduch jimi prochází zpět do místnosti přes filtry s aktivním uhlím. Účinnější je první skupina, ale ne každý má doma možnost připojit digestoř na odtahové potrubí nebo komín určený pro odsávání.

Dále rozlišujeme digestoře na komínové, vestavné, podskříňkové a výsuvné. Zvláště oblíbené jsou výsuvné odsavače par, které jsou nenápadné a nenarušují design kuchyně.

Při nákupu se zaměřte na sací výkon

digesto ke zdi Cata

Před koupí digestoře si ujasněte, jaký základní typ přístroje je pro vaši domácnost vhodný. Ať již se rozhodnete pro odtahový či recirkulační odsavač par, v další kroku dejte vždy přednost jeho parametrům před cenou a designem. Nejdůležitějším parametrem, podle kterého byste měli zařízení vybírat, je sací výkon. Zvláště pokud kupujete odsavač par do větší kuchyně, sací výkon by měl být co největší. Jen tak budete mít zaručeno, že dojde k efektivnímu odsátí par a nepříjemných pachů, které vznikají v průběhu vaření. Pamatujte, že digestoř by měla vzduch v místnosti vyměnit během jedné hodiny přibližně desetkrát.

Při výběru nepodceňujte ani hlučnost digestoře. Při správném užívání by měl být odsavač zapnutý chvíli před začátkem vaření a ještě pár minut po jeho skončení. Není určitě moc příjemné, mít dlouhou dobu zapnutý přístroj s vysokou hlučností.

Černé sklo: stále oblíbenějším materiálem

V neposlední řadě vás bude zajímat design. Mezi nejoblíbenější designy patří ty, které jsou tvořeny z nerezu a skla. Stále oblíbenějším materiálem pro digestoř je černé sklo. A to ani nemluvíme o široké paletě tvarů, které máte na výběr. Klasické digestoře postupně nahrazují odsavače kvádrové, krychlové, pyramidové nebo nejrůznější designy velkých lamp, kruhových oblouků a zvláště tvarů televizních obrazovek.

Jak správně používat digestoř

Abyste se skutečně zbavili zápachu během vaření, musíte odsavač par používat správně. Nezapomeňte ho proto pustit minimálně jednu minutu před tím, než začnete vařit a po skončení vaření ho nechte zapnutý alespoň pět minut, aby došlo k odsátí všech pachů. Při jeho provozu mějte zavřená okna a dveře a podle intenzity zápachu a páry nastavujte rychlost odsávání.

Zpět na články
Přejít na porovnání